De Smeetsgroep - een limburgse familiesite
Ome Frans Smeets (met dank aan: www.stichtingvanmourik.nl) Frans Smeets Geboren: Ottersum, 9 juni 1925 Overleden: Broekhuizen, 2 maart 2014 Opleiding: 3 jaar MULO Gennep, 2 jaar ambachtschool - Kunstoefening Arnhem- Zomerakademie bij Oskar Kokoschka in Salzburg. Relatie: gehuwd met Mariette Bruning. Kinderen: Gregoor, Caspar, Isabelle, Sara. Beroep/werk: Beeldend kunstenaar, 30 jaar leraar Akademie Industriële Vormgeving- Eindhoven. Hobby's: Duivenmelker. Ik ben de jongste zoon van Jozef Smeets en Bertha Klerckx. Mijn peetoom was Oom Frans, de broer van Papa, en smid uit Maaseik/Aldeneik (België). Als je de jongste bent van 8 broers is het op het ogenblik zo dat Harrie en ik de laatste zonen uit het echtpaar Jozef en Bertha zijn. Mijn leven werd voor een belangrijk deel beheerst door de 'beeldende kunst in verschillende technieken. Ook heb ik 30 jaar getracht samen te werken met jonge mensen en geprobeerd deze jonge mensen een draad te verschaffen (een soort houvast) waarlangs zij zich een weg konden banen in dit vak aan de Academie Industriële Vormgeving Eindhoven. Wat mij niet slecht afging. Mijn persoonlijk leven zag er ongeveer zo uit: Na mijn studie (Kunstoefening Arnhem) werkte ik in het oude Raadhuis in Cuyk. Daar deelde ik mijn atelier met Gerard Bruning en daardoor ontmoette ik Mariette. Met Mariette heb ik 10 jaar in Cuyk gewoond en daar werden Gregoor, Caspar en Isabelle geboren. Hierna zijn we verhuisd naar Broekhuizen, waar Sara geboren werd. Broekhuizen is de plek waar ik de verdere tijd met werk en leven heb doorgebracht. Hier zijn nog al wat dingen tot leven gekomen en vorm gegeven, die mij boeiden. Voor ongeveer 10 jaar terug wilde Mariette op zichzelf wonen en dichter bij de stad waar zij geleefd had. Vanaf die tijd leven we gescheiden. De kinderen hebben hun eigen weg gevolgd. Isabelle is, na jaren in Venlo en Rotterdam gewoond en gewerkt te hebben, teruggekeerd naar het grote huis in Broekhuizen.
In december 2010 ontving ik (Sjef Smeets, neef van Ome Frans) een email van een heer J. van Dam. Hij heeft via de site van de Smeetsgroep mij benaderd. Deze man was destijds student aan de Akademie Industriële Vormgeving en had o.a. les van ome Frans. De heer Van Dam mailde verder:
“Ik had als tekenvoorbeeld een oeros-kop afkomstig uit een grindgraverij ergens bij Gennep. Met deze kostbare kop werd zo gesold, dat het mij ter harte ging en ik hem  bemagtigde Nu hangt hij 40 jaar bij mij ter decoratie aan de muur, maar hoort eigenlijk in een museum Ik heb contact met het Natuur Hist Museum te Maastricht. Zij komen kijken, afspraak is gemaakt Ik ben er zeker van dat U mij kunt helpen met vaststelling van de vindplaats, mailt U mij”?
Ik heb zijn vraag doorgestuurd naar Isabelle, zij antwoordde onderstaande:
Beste meneer van Dam en Sjef, Frans, mijn vader en van 9-6-1925, heeft nog een zeer goed geheugen over zaken van vroeger en nu en zijn verhaal is ietwat anders en dit gegeven is voor iemand, jij dus Sjef, die van alles verzamelt uit het verleden zeer interessant om te zien / lezen, lijkt mij. Frans zegt dat de oeros kop, die volgens hem alleen bestond uit het bovengedeelte, van Paes komt en dat hij opgegraven is bij de steenfabriek die Paes had bij Renkum (in de buurt van Arnhem) Frans zegt verder dat hij een meneer van Dam kende vanuit de leraren kamer van de Academie voor Industriële Vormgeving in Eindhoven in de tijd dat Gilles daar directeur was, en hij daar les gaf. Deze man was bekent om zijn ontwerp van een scheerapparaat voor Phillips en hij werkte ook aan een ontwerp van een auto. Deze meneer van Dam was leraar aan de avondschool van de AIVE. Aardige man waarmee hij zo nu en dan sprak in die leraren kamer. Deze meneer bleef maar zeuren (sorry de woorden zijn van Frans !) om die kop en hij heeft hem toen geruild voor een groot blok perspex waarvan hij later een kastje met prisma's heeft gebouwd en andere dingen. Kastje met prisma's staat nog in zijn kamer. Deze meneer van Dam woonde toentertijd in Geldrop bij Eindhoven !

Voor een korte kennismaking klik hier